Свикнали сме да живеем в истерията на съвременното общество, което постоянно ни казва, че сме закъснели и не сме стигнали на време до определена точка. Когато преследваш кариера, ти се казва, че си закъснял за брак, след това за деца, след това за скъпа кола, луксозен живот. Сякаш няма време за нищо, защото очакванията ни за живота са изкуствено поставени много през естествените ни нужди и възможности.

Затова и в съвременното общество темата за ретроградните планети се разглежда като много неприятна. Дразнещо е да ти кажат да не действаш, когато толкова много неща искаш да свършиш. Още по-дразнещо е да ти кажат да изчакаш, да обърнеш погледа към себе си и да почувстваш какво точно искаш. В съвременното ежедневие това е трудно, а много хора и не знаят как да го направят. Поради тази причина периодите на ретроградност се тълкуват така негативно и по-скоро има хвърляне на заплахи в пространството, отколкото реално разбиране на процесите.

Особено важен е периодът на ретроградната Венера. Венера се свързва с естетиката, с избора, с чувствата, с представата ни за взаимоотношения и любов, но се свързва и с материалната ни сигурност и парите.  Всяка една от тези теми изисква равносметка в момента. И разбира се, че трябва да действате. Въпросът е как?

Вече говорихме, че животът постоянно ни блъска към действие  и активност, както и отработване на мъжката енергия. В този сценарий ние пробваме, докато не се изтощим, но без много да се замисляме, защото нямаме време да чакаме, а и не се доверяваме на интуицията си, затова трябва да минем през всякаква опитност. Ако действате така през ретроградните периоди, то със сигурност ще се побъркате.

Ако акцентирате над емоционалната си страна, над умението да чувствате, да използвате интуицията си, да не действате, да прецените, да премерите, преди да срежете, то периодът ще е чудесен за вас.

Ще ви издам и голямата тайна на ретроградната Венера. Тя ще ви покаже по един много точен и явен начин, че проблемът във взаимоотношенията ви, проблемът с парите и самооценката ви е само ваш.

Вие го носите в себе си, а другите просто го отразяват. Ако успеете да разберете това, а ще имате много ситуации, които да ви обърнат погледа натам, вие ще можете и да започнете да го решавате. Разбира се, има и сценария, в който всички са ви виновни, а вие просто не знаете защо ви се случва това.

Много е болезнено да се обърнете към себе си и да разберете, че всички, които обвинявате всъщност ви помагат да решите проблем, който си е само вас и вие го отразявате в другите. За някои хора това дори е невъзможно, защото нямат и най-малката готовност това да стане. Ще дам няколко примера.

  1. Когато обвинявате другите, че не ви обичат, това означава, че вие не се обичате.
  2. Когато другите ви подценяват, значи вие основно се подценявате.
  3. Когато другите ви мамят с пари, значи вие сте се измамили с преценката към човека и относно с парите.

Ретроградната Венера поставя акцент над взаимоотношенията ни и иска да преценим каква грешка допускаме в тях, а не да обвиняваме другия. Поставя акцент и над проблемите с парите и самооценката ви. Ако никой не ви цени и разбира, може би вие се намирате прекалено далече от реалните параметри за разбирателство и оценка и трябва да се ориентирате към загубения баланс в живота ви и да се опитате да възстановите хармонията в него.

Всеки, който се противопоставя на уроците на Венера ще изпитва много голям емоционален дискомфорт, а по-упоритите и много силни физически болки, които сякаш идват от никъде и не могат да бъдат правилно диагностицирани.

И тялото ви и душата ви ще крещят и ще си сочат правилата посока, а дали ще я видите зависи само от вас.