Част 1

Говорейки постоянно за любовта, за силните чувства и за видовете привързаност, често забравяме за едно от най-силните чувства – това на омразата. Тя често е много по-мощна като влияние и сила от самата любов. Това се дължи на факта, че омразата е другото лице на любовта, но някак си е много по-интензивна, защото при нея има и редица трудни чувства и неотработени емоции.

Любовта се свързва с хармония, с емоционален уют, с приемане, както и с компромиси. В астрологичен план има два знака, чиито негативни проявление, показват другото лице на любовта. Това са знаците Овен и Скорпион. В негативното си проявление Овенът е циничен егоист и агресор, който се налага и доминира, а така убива баланса в една връзка. В негативното си проявление Скорпионът е циничен, емоционално нестабилен човек, лесно поддаващ се на мании и обсебване, още по-често от негативните емоции. Именно хората, които имат силно представени знаците Овен и Скорпион в картите си са по-склонни да изпадат в ситуации на омраза.

В следващите пет точки ще се опитам да повдигна завесата над това така силно чувство, което изпитваме ежедневно, но някак си остава като теми табу в съвременното общество. От една страна обществото се бори срещу омразния начин на говорене и декларира, че не толерира омразата, но тя продължава да си съществува и се развива бясно.

  1. Омразата съществува там, където няма любов. Това са хората, които не се чувстват приети, обичани, харесвани и разбрани. Това може да е тенденция, която се свързва с родителите, със социализацията, но- най-често с чувството на омраза към самия себе си. Омразата винаги се базира на любов. Не можеш да мразиш някого, когото не обичаш. Просто си забравил какво е любов или този начин на обичане, който ти е бил показан, не е твоя, не се идентифицираш с него и не смяташ, че е правилен.

 

Една от най-важните мисии да се родим на земята е възможността да изпитваме емоции в човешки тела. За мъдрата ни и балансирана душа всички емоции са ценни и важни. Тя има нужда както от това да обича, така има нужда и от познанието за омразата. Поради тази причина хората, които не намират любовта в себе си, винаги се насочват към по-лесното за тях силно чувство – това е чувството на омразата. Тя винаги показва, че този човек има огромна нужда от любов, но и не знанието как да я намери, постигне и задържи в живота си.

 

  1. Омразата винаги започва от теб самия. Изказването, че човек мрази всички често означава, че мрази основно себе си. Тази истина се базира на факта, че всички хора, ситуации и моменти в живота ни са отражение на нашия вътрешен свят. Ако в нашия вътрешен свят няма омраза, то няма как да в проектираме в заобикалящия ни свят. Тя просто няма да присъства под никаква форма.

 

Омразата е особено силна като преживяване, защото носи в себе си гняв, страх, ярост, бунт. Ако се хване в правилния момент, тя може да бъде дори много полезна в живота ни.

 

  1. Омразата също може да бъде мотив за позитивна промяна. Всяка една интензивна емоция в живота ни иска да ни насочи вниманието към нещо, което е ценно и важно за нас, но ние не го виждаме. Същото се случва и с омразата. Докато сме в пика на емоцията, ние сме много чувствителни, много отворени за преживяване. В този момент можем да стигнем до ценни моменти на откровеност към самите себе си. Ако съумеем след преживяната силна емоция да седнем и да анализираме себе си, ще можем да открием много истини, които не можем да видим, когато сме в нормално състояние. Когато сме под силен афект и не изпитваме толкова силна емоция, ние сме много по-първични, истински и откровени. Такива сме и като обичаме и като мразим.

 

  1. Омразата може да бъде и много объркваща. Често тя създава илюзията, че си силен. В нас има както любов, така и омраза. От нас зависи към коя страна от себе си ще погледнем и ще активираме. Много хора избират това да е омразата. Тя им създава чувството, че са силни. В омразата си те са груби, цинични и агресивни. В действителност, обаче, те искат да бъдат разбрани, обичани и приети. Това е чувствителната им част, която, обаче, остава не разбрана, не могат да я покажат, остава невидяна. Хората приемат тази част от себе си за слаба, а именно тя се свързва нежността, любовта и способността ни емоционално да се обвържем.

 

Когато изпитваме омраза, то ние и това привличаме. Дори и да имаме партньори през периода, в който мразим, то връзката ни ще се основата на някаква обща омраза. Тя може да е към друг човек, към друша хора, дори можем да бъдем с някого, който толкова мрази себе си, колкото и самите ние се мразим. Да, ще сте силно свързани с този човек, но не по позитивен начин, а по разрушителен.

 

  1. Омразата е още по-силна енергийна връзка от любовната. Любовната връзка е крехка, изисква внимание и от двете страни, нежност, топлина и деликатност – тогава и тя се отплаща на хората по този начин като им дава тези качества. Любовта, обаче, трябва много да се пази, защото лесно може да се превърне в омраза. Стигне ли до тази форма, тя става още по-силна. Омразата към даден човек може до такава степен да завладее живота ви, че да се превърне в страст, в лудост и в обсебване. Дори в един момент да разберете, че животът ви се базира на омраза, то няма да искате да я оставите, защото това е страст, това е разстърсваща емоция, без която вие няма да сте цялостни. Освен това изпитвате и страх, че няма да можете да намерите любов.

 

Този сценарий е примамлив, но и много тежък и много разрушителен. Човек рядко може да излезе сам от него. Затова не се страхувайте и срамувайте да поискате помощ. Вие не сте сами през това, през което преминавате.

 

Част 2

Периодът на ретроградната Венера повдигана много въпроси, свързани с любовта и със способността ни да се обвързваме емоционално с другите.

Вече споменахме за другото лице на любовта – омразата и за илюзорната представа за сила, която ни дава. Тази сила много активно ни отделя от способността да се доверим на другите, да ги приемем и да ги обичаме. В действителност омразата реално представлява слабост на личността, зад която се крие копнеш да си обичан и приет.

Какво обаче ни пречи да обичаме? Това е егото в неговата необработена форма. Егото е като малко дете, то иска да получава, да е харесвано, да е ценено, да е в центъра на вниманието, да му се възхищават, но то да не дава. Всъщност то иска да дава и това е себе си в целия си блясък. Хората със силно его винаги търсят някаква ярка форма, под която да се изразяват в социален план. Често това са артисти, политици, хора, които изграждат активен социален и медиен образ. Често сме чували, че животът с актьор е много сложен, защото между партньорите винаги се намира егото и суетността на актьора, а партньорът сякаш винаги остава на заден план.

Редица връзки, обаче, се реализират на базата на егото на единия от партньорите. Какво се случва с другия? Под една или друга форма той се обезличава, той отстъпва пред егото на другия. Някои хора наричат това компромиси, но реално това е едно грубо нарушаване на баланса в една връзка и винаги тази тенденция води до много голямо напрежение и недоволство. Ако те не могат да бъдат ясно изразени, често се реализират като физически или емоционално болести от хроничен характер.

И тук пак се връщаме към основната идея – няма как да обичаш другите, ако не обичаш себе си. Самият живот е едно партньорство между душата и тялото. За да сме щастливи трябва и двете да са щастливи. Затова съществуват любовта и секса – едното задоволява духовните ни нужди, другото физическите.

Да обича човек себе си, означава да зачита нуждите и желанията както на тялото, така и на душата си и да поддържа баланса.

Да сме добри партньори с другите преминава през умението ни да сме добри партньори на самите себе си.

Периодът на ретроградната Венера ни показа, че проблемите ни не са с останалите хора, а са си наши и те просто ги отразяват. В този ред на мисли ние трябва да сме благодарни на всички, които влизат в живота ни, защото те играят ролята на показалец, който ни сочи правилната посока, независимо дали ще стигнем до там по лесен или труден начин. Самите представи за лесно и трудно са крайно индивидуални и субективни.

В крайна сметка, ако някой ни пречи да обичаме, това сме самите ние. Често губим връзката със сърцето си, с нуждите и желанията си. В такива моменти се чувстваме празни. Ако се чувствате така, просто не продължавайте напред, а спрете, огледайте се и се посъветвайте, защото на всеки може да му се случи да се загуби и да попита за пътя.

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n

Save

Save