Женската енергия е толкова силна колкото и мъжката, но някак си в социален план е пренебрегната и не се говори за това. С други думи един мъж и една жена ще постигнат една цел еднакво успешно, дори и за едно и също време, но с различни методи. По това се отличава женската от мъжката енергия.

Доброто боравене с женската енергия ни прави лесни за обвързване, лесни са емоционална близост, защото носим усещане за другите и техните нужди, знаем как да се погрижим за тях. В много професии женската енергия е необходима. Това са лекарите, психолозите, социалните работници, готвачите – всички те носят в себе си различни аспекти на грижата за другите и за да са добри в професията си, то трябва да имат добър досег до женската си енергия.

Женската енергия се предава по рода ни и сме свързани с нея чрез майка ни. Женската енергия е интуитивна, грижовна, компромисна, създаваща емоционален уют. Това се свързва с успехите ни в личен план.

Тя също, обаче, може да бъде кризисна, ако нямаме добър контакт с мъжката ни енергия и се страхуваме от нея. Кризите не женската енергия са много тежки, защото са емоционални. Най-тежка е тази енергия за мъжете, които я отработват.

  1. Страх – страхът може да бъде средство за предпазване, но може да бъде и тази енергия, която блокира всички процеси в живота ни. Негативно поставената женска енергия дава второто проявление. Когато сме лишени от смелост и от умение да доказваме себе си, социалният план за нас е немислим. Това са хора, които се страхуват да работят и изпитват ужасен страх от връзката с работата и кариерата. Често това са хора, които нямат представа как да се впишат в социален план и това ги води до много сериозни емоционални кризи.
  2. Пасивно отношение към живота – в своята природа женската енергия е пасивна и приемаща. До някаква степен това е ценно и полезно, особено при позитивното представяне на женствеността. След една степен това може да се превърне в апатия и в превръщане в допълнение към собствения си живот. Такъв човек често говори, че животът му предполага даден сценарий, но някак си не си дава сметка, че той може да избира сценариите. Тези хора често винят другите за всичко.
  3. Депресия – трудностите за изразяване на себе си в социален план, както и подчертаната емоционалност често водят до големи емоционални колебания. Тези хора имат чувството, че светът се движи без да се съобразява с тях и те не могат да му се противопоставят. Често това са хора, които са имали трудна или никаква връзка с баща си и не са чувствали неговата подкрепа и закрила. Това ги кара да са недоволни към себе си и към живота си, който намират са изтощителен.
  4. Тесногръдие и отказ от развитие – при тези хора има една силно изградена представа за сигурност. Често тази сигурност е незряла и в основата си много болна, но това е единствената сигурност, която те познават и към която се придържат. Това ги кара да са винаги статични и да се опасяват от промените в живота си. Това са хора, които са спрели.
  5. Затлъстяване, задържане на течности, подуване, запек – в здравословен план това се проявява като задържане на емоции, което води до задържане във всеки един аспект. Тези хора просто не могат да се помръднат и от застоялата енергия страдат от сериозни емоционални и физически неразположения.

Какво може да е решението? Решението често се крие във връзката с бащата и неговата роля в живота на детето. Зрелият човек е добре да открие в себе си отново смелостта, достойнството и умението да поема риск. Кризата на женската енергия е дълбока и опасна, затова често се налага някой да те издърпа от емоционалното блато. Ако сте стигнали до този момент, то не се опасявайте да потърсите помощ.

318471_198301916905351_198301410238735_428990_520123662_n