Днес ще си припомним една тема, за която вече сме си говорили. Това е другото лице на любовта – омразата. Без нея, обаче, пълнотата на образа на любовта не би била цялостна.

Говорейки постоянно за любовта, за силните чувства и за видовете привързаност, често забравяме за едно от най-силните чувства – това на омразата. Тя често е много по-мощна като влияние и сила от самата любов. Това се дължи на факта, че омразата е другото лице на любовта, но някак си е много по-интензивна, защото при нея има и редица трудни чувства и неотработени емоции.

Любовта се свързва с хармония, с емоционален уют, с приемане, както и с компромиси. В астрологичен план има два знака, чиито негативни проявление, показват другото лице на любовта. Това са знаците Овен и Скорпион. В негативното си проявление Овенът е циничен егоист и агресор, който се налага и доминира, а така убива баланса в една връзка. В негативното си проявление Скорпионът е циничен, емоционално нестабилен човек, лесно поддаващ се на мании и обсебване, още по-често от негативните емоции. Именно хората, които имат силно представени знаците Овен и Скорпион в картите си са по-склонни да изпадат в ситуации на омраза.

В следващите пет точки ще се опитам да повдигна завесата над това така силно чувство, което изпитваме ежедневно, но някак си остава като теми табу в съвременното общество. От една страна обществото се бори срещу омразния начин на говорене и декларира, че не толерира омразата, но тя продължава да си съществува и се развива бясно.

 1. Омразата съществува там, където няма любов. Това са хората, които не се чувстват приети, обичани, харесвани и разбрани. Това може да е тенденция, която се свързва с родителите, със социализацията, но- най-често с чувството на омраза към самия себе си. Омразата винаги се базира на любов. Не можеш да мразиш някого, когото не обичаш. Просто си забравил какво е любов или този начин на обичане, който ти е бил показан, не е твоя, не се идентифицираш с него и не смяташ, че е правилен.

Една от най-важните мисии да се родим на земята е възможността да изпитваме емоции в човешки тела. За мъдрата ни и балансирана душа всички емоции са ценни и важни. Тя има нужда както от това да обича, така има нужда и от познанието за омразата. Поради тази причина хората, които не намират любовта в себе си, винаги се насочват към по-лесното за тях силно чувство – това е чувството на омразата. Тя винаги показва, че този човек има огромна нужда от любов, но и не знанието как да я намери, постигне и задържи в живота си.

 

 1. Омразата винаги започва от теб самия. Изказването, че човек мрази всички често означава, че мрази основно себе си. Тази истина се базира на факта, че всички хора, ситуации и моменти в живота ни са отражение на нашия вътрешен свят. Ако в нашия вътрешен свят няма омраза, то няма как да в проектираме в заобикалящия ни свят. Тя просто няма да присъства под никаква форма.

 

Омразата е особено силна като преживяване, защото носи в себе си гняв, страх, ярост, бунт. Ако се хване в правилния момент, тя може да бъде дори много полезна в живота ни.

 

 1. Омразата също може да бъде мотив за позитивна промяна. Всяка една интензивна емоция в живота ни иска да ни насочи вниманието към нещо, което е ценно и важно за нас, но ние не го виждаме. Същото се случва и с омразата. Докато сме в пика на емоцията, ние сме много чувствителни, много отворени за преживяване. В този момент можем да стигнем до ценни моменти на откровеност към самите себе си. Ако съумеем след преживяната силна
  1. емоция да седнем и да анализираме себе си, ще можем да открием много истини, които не можем да видим, когато сме в нормално състояние. Когато сме под силен афект и не изпитваме толкова силна емоция, ние сме много по-първични, истински и откровени. Такива сме и като обичаме и като мразим.

   

  1. Омразата може да бъде и много объркваща. Често тя създава илюзията, че си силен. В нас има както любов, така и омраза. От нас зависи към коя страна от себе си ще погледнем и ще активираме. Много хора избират това да е омразата. Тя им създава чувството, че са силни. В омразата си те са груби, цинични и агресивни. В действителност, обаче, те искат да бъдат разбрани, обичани и приети. Това е чувствителната им част, която, обаче, остава не разбрана, не могат да я покажат, остава невидяна. Хората приемат тази част от себе си за слаба, а именно тя се свързва нежността, любовта и способността ни емоционално да се обвържем.

   

  Когато изпитваме омраза, то ние и това привличаме. Дори и да имаме партньори през периода, в който мразим, то връзката ни ще се основата на някаква обща омраза. Тя може да е към друг човек, към друша хора, дори можем да бъдем с някого, който толкова мрази себе си, колкото и самите ние се мразим. Да, ще сте силно свързани с този човек, но не по позитивен начин, а по разрушителен.

   

  1. Омразата е още по-силна енергийна връзка от любовната. Любовната връзка е крехка, изисква внимание и от двете страни, нежност, топлина и деликатност – тогава и тя се отплаща на хората по този начин като им дава тези качества. Любовта, обаче, трябва много да се пази, защото лесно може да се превърне в омраза. Стигне ли до тази форма, тя става още по-силна. Омразата към даден човек може до такава степен да завладее живота ви, че да се превърне в страст, в лудост и в обсебване. Дори в един момент да разберете, че животът ви се базира на омраза, то няма да искате да я оставите, защото това е страст, това е разтърсваща емоция, без която вие няма да сте цялостни. Освен това изпитвате и страх, че няма да можете да намерите любов.Този сценарий е примамлив, но и много тежък и много разрушителен. Човек рядко може да излезе сам от него. Затова не се страхувайте и срамувайте да поискате помощ. Вие не сте сами през това, през което преминавате.