Главата роля през тази седмица е поверена на Сатурн. Освен, че става ретрограден, той прави съвпад и с южния лунен възел. Всичко това говори за много карма и за справяне със стари задачи, които сме смятали, че са изиграли ролята си в живота ни, но сега отново ще се върнат.

Съвпада с южния лунен възел ще се случи в знака на Козирога и ще се усети най-силно от тези представители на знака, който са родени след 10 Януари. Темите структура, сигурност, кариера, социален образ ще са силно застъпени в живота ви и ще изискват от вас едно ново разглеждане. Важни решения ще трябва да вземете сега. Стари ситуации ще се повторят и ще ви проверят до каква степен сте си научили уроците.

Сатурн се свързва и със страховете ни. Тази тема ще е активирана в живота на всички под една или друга форма. Обикновено страховете на хората се простират докъдето са им знанията. Няма как да се плашиш от нещо, което не познаваш или не знаеш, че съществува.  То може пак да ти действа, но ако не можеш да си го обясниш логично, то приемаш, че просто така се случва.

Страхът, който носи ретроградния Сатурн, се свързва с това да поемем отговорност за себе си, за другите, за действията си. Свързва се с това да погледнем към себе си и да преценим колко зрели сме и как се справяме с отговорностите в живота. Това не е лесен процес на самонаблюдение, защото заключенията могат никак да не ни харесат.

Често ретроградният планети са свързани именно със страховете ни от промяната. Хората ги смятат за изтощителни и се плашат от тях, защото винаги променят ситуацията и ни карат да реагираме по различен начин. Това обаче е смисълът на живота. Както света се променя, така и ние трябва да се променя с него. Погледът назад е една красива носталгия, която обаче няма как да се върне, защото посоката е напред. Раздялата със старото обаче се корени във всички страхове.

Ретроградният Сатурн ще ни накара да разгледаме темите структура, традиции, отношение към авторитетите по един нов начин. Ще имаме възможност да разберем кога външния авторитет е ценен и кога ни пречи, кога се крием зад авторитетите, за да не показваме колко сме слаби и как ние се опасяваме да станем авторитети в собствения ни живот.

Важни решения, които не сме взимали и сме забавяли умишлено, сега могат да изискват решение и е възможно  да ни тежат и да трябва да се справим с тях, а да нямаме сили.Процесите ще изискват много повече време и концентрация.

Ретроградният Сатурн винаги дава забавяне, а в забавянето сега се крие ключа към решението.

В момента не е добра да се стартират нови процеси, а да се анализират тези, които са се случили до момента.

Целта ни е да намалим опциите и да направим всичко възможно най-просто, за да ни е лесно на самите нас.

Темата за възстановяване на нещо старо – идея, проект, мисия – всичко това може да е много ценно в момента.

Периодът е отличен за осмисляне на родовата енергия и изваждане на най-ценните заключения от тази тема.

Сатурн ще е ретрограден от 30 Април до 18 Септември и ще имаме много време да усвоим уроците, които той готви за нас.