Вече сме свикнали да разпознаваме настъпването на ретроградния Меркурий. Той не е много опасен, но може да е много дразнещ. Той няма да обърка големите неща, но може да обърка толкова много малките, че да ви скъса нервите.

Планирането на времето става много сложно и много затруднено от независещи от вас обстоятелства. Косата ви може да настръхне, ако ви предстои да се занимавате с оформяне на документи – винаги нещо липсва или не е достатъчно, а вие имате над 1000 листа и наистина не можете да прецените дали за точно 1000 или 1001.

Периодът на ретроградният Меркурий изисква от нас да се успокоим и да се доверим на живота. Изисква да приемем, че не всичко се случва на базата на това, което ние искаме. Процесите в живота ни са по-големи от нас и ние трябва да се съобразим с това. Понякога те се забързват, понякога се забавят, а дали ние ще се ядосваме от естественото им случване, това си зависи само от нас.

Също така този период изисква от нас да се обърнем към себе си и да проведем един откровен диалог. Можем да се запитаме кои сме, какво искаме, с кого искаме да бъдем и да помислим как да подредим живота си по начина, по който ние да се чувстваме щастливи. Това е идеален период за планиране, а не за реализация на плана.

Много удачно време е и да се замислим за какво се заблуждаваме в живота ни и за какво обвиняваме другите несправедливо. Това е идеален период да се обърнем към вътрешното ни дете и да се опитаме да го излекуваме. Като цяло ретроградните периоди са много ценни и полезни да консултация с различни специалисти, защото погледът е много остро обърнат към самите нас и енергията на периода помага да видим проблема и да се насочим към решаването му.

Когато Меркурий е в знака на Лъва, тогава комуникацията е огнена, директна, но често и груба и излишно драматична. Когато Меркурий се обръща в тази позиция то е важно да анализираме на какви рани, свързани с егото и себе изразяването реагираме. Лесно е да ги уловим, просто защото ще се активират отново в живота ни чрез общуването с близките до нас хора. И сега идва сложното – лесно е да обвиним другите, а не трябва. Важно е да разберем по какъв начин ние самите допринасяме за трудностите в комуникацията.

Меркурий е ретрограден цели три седмици – достатъчно време да измислим план, по който да подредим себе си така, че да се чувстваме щастливи.

Желая ви успех!