На 25 април Плутон обърна своята посока и стана ретрограден в знака на Козирога. Този период ще продължи до 4 октомври.

Плутон обръща своята посока всяка година, но тази година не е като другите. Като всяка една ретроградна планета и той провокира много страхове, защото често остава неразбран.

Истинският страх на хората обаче се свързва с промяната и с това да се обърнат към себе си.

Обществото е така устроено, че постоянно да  изисква сигурност и стабилност, които обаче трябва да дойдат отвън. За жалост се намираме в ситуация на несигурност и големи енергийни промени.

Сега е моментът да осъзнаем , че няма как някой друг да ни направи щастливи и стабилни, ако не носим тези качества в себе си. Защото няма как да отразим нещо от външния свят, ако то не е част от нас.

Често ретроградните планети са свързани именно със страховете ни от промяната и това, че вече нищо не е както преди. А всеки от вас вече може да усети, че след тази година вече нищо няма да е същото. Хората смятат промените за изтощителни и се плашат от тях, защото винаги променят ситуацията и ни карат да реагираме по различен начин. Това обаче е смисълът на живота. Както светът се променя, така и ние трябва да се променяме с него. Погледът назад е една красива носталгия, която обаче няма как да се върне, защото посоката е напред. Раздялата със старото обаче се корени във всички страхове.

Понякога омаловажаваме факта, че и Плутон става ретрограден. Да, той е висша планета и при него влиянието дори може да бъде отчетено като положително. Все пак трябва да отчетем, че всяко едно ретроградно движение дава забавяне и дава повторно справяне със стари проблеми, с които смятаме, че сме се справили, но реално не сме.

Всяко едно ретроградно движение дава нужда да се обърнем към себе си и да не търсим първопричината в другите.

С други думи вселената ни казва да спрем и да престанем да обвиняваме другите за собствените ни проблеми, а да ги потърсим в себе си и да ги решим.

Затова през този период на първо място да се обърнем към себе си, да осмелим да погледнем много дълбоко на вътре и да видим какво сме скрили от себе си?  Какво е това, което не искаме да видим и да го излекуваме.

Темата на този ретрограден период е връзката ни с обществото и авторитетите. Време е да погледнем към тези теми и да ги осветим.

Ретроградното движение на Плутон ни показва, че промените ще настъпват в самите нас и ще са много силни, независимо дали сме готови за тях. Промяната, която се случва в нас, ще рефлектира и над другите хора, а по този начин, в крайна сметка, ще ни помогне да се синхронизираме и със социалните и обществени промени.

Основната ни цел през този период е да върнем силата в себе си.  Осмелете се да тръгнете по пътя на промяната. Позволете си да се свържете със себе си и вашата лична истина.